Trykprøvning af store og små bygninger

Hos HJ-Energi tilbyder vi trykprøvning af både små og store bygninger samt ventilationsanlæg. Vi skiller os ud fra mange andre, da vi som nogle af de få i landet er ISO9001 certificeret på området. Vi står altid klar til at hjælpe dig og rykker gerne ud, når du har brug for det. Har du en bygning, som du ønsker en trykprøvning på, er vi klar. Er bygningen over 1000 m2 rykker vi ud uanset, hvor bygningen befinder sig i landet.

Hvad er trykprøvning? Hør ejer Rasmus Hevang Jensen fortælle herunder 👇🏼

Hvad koster en trykprøvning?

Hos HJ-Energi er vi bevidst om, at ikke to huse er ens. Derfor har vi selvfølgelig heller ikke ens priser, hvor vi gerne skræddersyer et godt tilbud til dig og din bygning. HJ-energi er en nordjysk virksomhed og vi nordjyder, vi holder, hvad vi lover. Derfor tør vi godt at love dig den bedste service. Det er ikke for sjov, at vi har titlen som førende eksperter inden for bygningsteknisk rådgivning, optimering og test. Vi håndterer flere områder vedrørende energi, og vi tilbyder af denne grund en bred vifte af produkter, som vil relatere sig til dit byggeri eller din bygning på den ene eller anden måde. Vi kan tilbyde at tage hånd om dit bygge projekt fra start til slut, eller blot de elementer, som du måtte have brug for hjælp til udførelsen af – som eksempelvis trykprøvning af din bygning eller ventilationsanlæg. 

Det er dog værd at fremhæve, at der er mulighed for rabat, hvis du får foretaget din trykprøvning i forbindelse med andre produkter eller energimærke, energiramme eller funktionsafprøvning. Tilbud er noget nordjyder kan forstå, og det kan derfor være en fornuftig løsning at vælge at takke ja til en række af de forskellige ydelser og produkter, som vi tilbyder, i forbindelse med trykprøvningen. Prisen på trykmåling vil altid afhænge af, hvorvidt du benytter andre ydelser eller produkter og hvor stor din bygning er. Det er dog altid muligt at bestille et uforpligtende tilbud og høre om de forskellige muligheder af kombinationer af ydelserne.

HJ-Energi_Blower door test hos kunde

Hvorfor skal din bygning trykprøves?

Nogle kan måske stille sig spørgende overfor, hvorfor bygningen skal trykprøves. Hvilken betydning har det? Er det nødvendigt? Og hvorfor egentlig? 

Formålet med en trykprøvning er at påvise, hvor tæt bygningen er. I Bygningsreglementet fremgår det ved specifikke krav, hvor tæt en bygning skal være, det afhænger derfor af hvornår byggetilladelsen er udstedt og hvilket bygningsreglement du er blevet pålagt at bygge efter. Af denne grund er det ikke helt ligegyldigt, hvordan tætheden er i bygningen. Samtidig er der to specifikke årsager til, at bygningerne skal være tætte og at der i dag bygges tætte bygninger. Den ene årsag er energiforbruget og den anden fugt. Energiforbrug er noget, som de fleste gerne vil holde på et minimum, hvor fugt er en faktor, som de fleste gerne vil undgå, da det kan medføre vedvarende skader. 

Trykprøvning af bygning

fra 2800inkl. moms*
  • *Bygninger op til 150m2 inkl. certifikat.

Trykprøvning og energimærke nybyg

fra 6900inkl moms*
  • *Bygninger op til 150m2 inkl. certifikat

Energiforbrug 

I forhold til energiforbruget er det ganske simpelt. Hvis en bygning ikke er tæt og den betegnes som en decideret utæt bygning, så vil den varme luft nemmere slippe ud. Vi bygger i dag derfor tætte bygninger, som kan holde den varme luft indendøre og forhindre, at den slipper ud. På den måde undgår man at fyre for fuglene, som et gammelt udtryk for varmens udslip så fint illustrerer. En måde at undgå, at energiforbruget stiger unødvendigt til vejrs er ved at bygge efter lovkravene, så bygningen er tæt. I den forbindelse vil man skabe luftskiftet gennem et mekanisk ventilationsanlæg, således at det er kontrolleret i modsætning til luftskiftet ved utætte bygninger. Der er flere fordele at fremhæve ved et ventilationsanlæg, da det først og fremmest sikrer et godt og sundt indeklima, men derudover også genvinder op til 90 % af varmen, da den genvinder varmen i den udsugede luft og blæser den ind i bygningen igen. På denne måde er der mange penge at spare da man ikke behøver at tilføre ny varme til bygningen hele tiden. Det er dermed også en meget miljøbevidst løsning. 

Energi hus HJ Energi
Fugt hus HJ Energi

Fugt 

I forhold til fugt spiller de tætte bygninger en væsentlig rolle. Hvis bygningen ikke er tæt, vil den varme fugtige luft fra boligen kunne trænge ind i bygningskonstruktionerne og på sigt give mulighed for dannelse af skimmelsvamp og råd som dels skaber dårligt og usundt indeklima, men også kan gøre skade på bygningsdele. Dette skyldes, at bygninger og særligt boliger, er under konstant fugtbelastning. Hvis bygningen er tilstrækkelig tæt bygning, vil man derfor kunne undgå, at fugten ikke utilsigtet trænger igennem bygningens konstruktioner og gør skade.  Det er derfor vigtigt, at man i forhold til at forhindre konsekvenserne ved fugt bygger sin bygning tæt.

Se vores blowerdoor i aktion

Hvordan foretages trykprøvningen?

En trykprøvning vil vi hos HJ-Energi typisk udføre ved at isætte en stofdug i enten en yderdør eller i et vindue. Derefter påføres en ventilator, som vil påvirke bygningen med henholdsvis et overtryk og et undertryk. Når ventilatoren sættes i gang, måles det ved hjælp af trykforskellene, hvor meget luft, der skal tilføre bygningen for, at den kan opretholde et konstant tryk.

Trykprøven vil typisk skulle foretages i den afsluttende del af byggeriet, da den skal teste, om bygningen kan godkendes. Dette da der siden BR10 har været et krav om, at alle nye bygninger skal trykprøves. I både BR15, BR18 og BR20 er det blevet gjort obligatorisk, at der ved afslutningen af ethvert byggeri skal foreligge en trykprøvningsattest. Det kan vi hos HJ-Energi hjælpe dig med, så du behøver slet ikke bekymre dig. Har du spørgsmål til kravene eller ønsker du at høre mere, er du altid velkommen til at kontakte os. Ønsker du konkrete og brugbare svar, vil vi anbefale dig at bestille et konkret tilbud. På den måde kan vi give dig en pris på, hvad det ville koste dig at få foretaget en trykprøvning på din bolig eller bygning. Bestil et uforpligtende tilbud fra HJ-Energi nu.